DA LI IMATE NEPLAĆENU PREKRŠAJNU KAZNU?

DA LI IMATE NEPLAĆENU PREKRŠAJNU KAZNU?

Komunalna milicija, saobraćajna policija i „Parking servis“ u Beogradu, već nekoliko godina ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje direktno na šoferšajbnama automobila. Umesto toga, ukoliko ne mogu da uruče kaznu prekršiocu na licu mesta, postupaju isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu lica na koje je vozilo registrovano (što ne mora biti trenutni vlasnik vozila).

U obaveštenju ukazuju da je obavezno podići to rešenje, bilo putem interneta ili neposredno, i ako se to ne učini u roku od 15 dana, prekršajni nalog stupa na snagu. Nakon isteka ovog roka, građanima je dato dodatnih osam dana da izmire kaznu po umanjenoj tarifi (50%)  ili da podnesu zahtev za sudsko odlučivanje, kojim mogu osporiti prekršajni nalog. Ukoliko smatrate da niste odgovorni za izdati prekršajni nalog, svakako savetujemo njegovo osporavanje.

Veoma je važno je voditi računa o rokovima, jer njihovim istekom dolazi do prekluzije, odnosno do gubitka prava.

Kako bi izbegli eventualne neprijatnosti, preporučujemo da izvršite proveru eventualnog postojanja neizmirene kazne preko „Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa“ putem zvaničnog sajta Ministarstva pravde.

Podaci u ovom registru unose se od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu na dnevnom nivou i ažurni su. Uključuju samo kazne i novčane sankcije iz pravosnažnih osuđujućih presuda. Ako je neka kazna plaćena, ona se isto tako briše iz registra.

Sistem za naplatu neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa, uspostavljen je Zakonom o prekršajima (Sl. glasnik 65/13), a omogućava građanima, pravnim licima i stranim fizičkim licima elektronsko izmirenje prekršajnih kazni putem Interneta.

Registru možete pristupiti i ovde.

Dodatno, vozači mogu proveriti da li imaju neizmirene kazne tako što će otići ili (ovlastiti advokata ) da na šalteru pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu zatraži listing predmeta. Važno je redovno proveravati svoj status kako biste bili obavešteni o eventualnim neizmirenim obavezama.