Komentar: Ne šaljite mi poruke

Komentar: Ne šaljite mi poruke

Poznati digitalni časopis PC Press je objavio naš komentar Zakona o zaštiti potrošača ji donosi čitav niz rešenja, od kojih su neka osmišljena sa ciljem rešavanja decenijskog problema digitalnog i telefonskog uznemiravanja.

Sredinom septembra ove godine usvojen je novi Zakon o zaštiti potrošača koji donosi čitav niz rešenja, od kojih su neka osmišljena sa ciljem rešavanja decenijskog problema digitalnog i telefonskog uznemiravanja – uvodi se novi registar nazvan „ne zovi i ne šalji poruke“, koji bi konačno trebalo da spreči spamovanje.

Novim Zakonom je predviđeno uvođenje registra koji će sadržati telefonske brojeve potrošača koji ne žele da ih zovu ili im šalju poruke trgovci koji nude robu odnosno usluge. Ova vrsta direktnog marketinga koja podrazumeva da prodavac zove potrošača s ponudom robe/usluga za koju potrošač prethodno nije iskazao interesovanje, na engleskom se zove cold calling. Dakle, u pitanju je poziv/prijem poruke, koji potrošač nije očekivao.

Kod prodavaca je ova vrsta marketinga vrlo popularna jer pruža jeftin i brz pristup širokom krugu potrošača preko javno dostupnih baza brojeva telefona, npr. „belih strana“. Bez obzira na popularnost, ovakva vrsta marketinga ne daje velike prodajne rezultate, a pored toga stvara i animozitet prema trgovcu, kako zbog često pogrešnog trenutka upućivanja poziva, tako i zbog opravdanog stava potrošača da se na ovaj način povređuju.

Ceo tekt možete pročitati na linku.