PayPal KUPUJE ŠVEDSKI iZettle

PayPal KUPUJE ŠVEDSKI iZettle

    Čuvena kompanija za digitalna plaćanja – PayPal kupuje evropsku (preciznije švedsku) startup kompaniju koja se bavi prodajom elektronskih čitača za kreditne i druge platne kartice, kao i prodajom drugih platnih platformi, i to kako kažu nezvanični podaci za novčani iznos u vrednosti od čak 2,2 milijardi dolara.

            PayPal je kompanija koja, kao što je poznato, omogućava da se sve novčane transakcije obavljaju u potpunosti preko interneta. Ranije je je PayPal bio deo eBay-a, a danas predstavlja samostalnu kompaniju za digitalna i mobilna plaćanja. Fascinantna je činjenica na koju ukazuju statistički podaci koji datiraju od kraja prošle, 2017. godine, a koja govori da je PayPal imao čak dvesta miliona aktivnih registrovanih računa svojih klijenata.

            Osim toga, PayPal poseduje „peer-to peer“ (P2P) kompaniju Venmo koja je poznata širom Sjedinjenih Američkih Država, a prošle godine je kupila i kompaniju koja se bavi biznis kreditima – Swift Financial. PayPal ne namerava da se zaustavi, te su čelni ljudi ove kompanije već najavili dodatne akvizicije. Razlog tome je, kako kažu mnogi stručnjaci, pojačana konkurencija na tržištu budući da kompanija Apple i vodeće svetske banke rapidno unapređuju svoje digitalne ponude.

            Kupovina iZettle-a, PayPal – u će omogućiti zastupljenost u preko 500.000 prodajnih objekata iz čak jedanaest država Evrope i Latinske Amerike, poput Francuske, Nemačke, Brazila i Meksika, što će mu omogućiti da iskoči iz margina Sjedinjenjih Američkih Država i da tržišnu bitku vodi van njih.

            Predsednik kompanije PayPal, Dan Schulman, poručio je da ova poslovna kombinacija spaja ekspertizu, prepoznatljiv brend i enormnu snagu digitalnog marketinga  iZettle-a sa pouzdanom reputacijom PayPal-a kao globalnog lidera u vršenju mobilnih i online plaćanja, dodajući da ova akvizicija „značajno povećava stepen prisustva PayPal-a u prodajnim objektima, ojačavajući pritom njegovu platformu i potpomažući rast i razvoj miliona malih biznisa širom sveta.“

            Čelnici ovih dveju kompanija prognoziraju da će procedura oko ove akvizicije biti završena u trećem kvartalu tekuće, 2018. godine.

             Informacija o ovom događaju izazvala je značajne promene na berzi, budući da je vrednost akcija PayPal-a od tog trenutka doživela porast za skoro 2%.